Турция и Русия се споразумяха да доставят безплатно зърно на нуждаещите

...
Турция и Русия се споразумяха да доставят безплатно зърно на нуждаещите
Коментари Харесай

Путин и Ердоган пращат безплатно жито за бедните страни в Африка

Турция и Русия се споразумяха да доставят безплатно зърно на нуждаещите се страни в Африка , съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, представен от Анадолската организация и ТАСС.

" По време на нашите диалози с (руския президент Владимир) Путин ние се съгласихме да изпращаме гратис зърно до нуждаещи се страни. Съгласни сме с Путин, че Африка би трябвало да се възползва от черноморския зърнен кулоар . В момента там страдат от тежка хранителна рецесия и апетит ", акцентира турският водач.

Според Ердоган той е разискал това и с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Освен това президентът разгласи желанието си да повдигне въпроса за доставките на храни за африканските страни на идната среща на Г-20 на индонезийския остров Бали.

" Страданието на милиони хора се подценява. Болката на всеки почтен човек, обречен на смърт в Африка, изключително в Сомалия, без достъп до насъщния, разрушава сърцата ни. За страдание не се поставят старания за преустановяване на тази покруса, която води милиони на хора до гладна гибел. Срамно е, че западните страни, които дават уроци по човечност на останалия свят, остават безучастни към тази покруса ", сподели турският водач.

" Африка, Азия и Латинска Америка са скъпи за тях, доколкото им служат с евтина работна ръка, злато и нефт. Ако не го създадат, тогава те стават просто бурени, нахлуващи в славната европейска градина. Ние знаем по сложния метод по какъв начин тази изкривена позиция, който разделя хората по техния език, цвят на кожата и страната, в която живеят, докара нашия свят до злополука. Някои от нашите братя и сестри в ислямския свят са също толкоз глухи за виковете на жертвите ", счита турският президент

На 2 ноември, че Русия, даже и да се отдръпна от зърнената договорка, е подготвена да доставя зърно на най-бедните страни. Той обърна особено внимание на обстоятелството, че тази договорка е била контрактувана под претекст за обезпечаване на ползите на продоволствената сигурност на най-бедните страни, само че единствено 4% от зърното им е доставено от територията на Украйна. Той също по този начин увери, че Русия няма да пречи на доставките на зърно от Украйна за Турция в бъдеще.

На 29 октомври действието на съглашението за доставка на зърно, подписано сред Москва, Турция, Украйна и Организация на обединените нации . Мотивът, бележит от Кремъл, бе, че към този момент не може да подсигурява безвредното прекосяване на кораби от Украйна през Черно море, като изясни това с .

Въпреки решението на Русия обаче за придвижване на 14 кораба в Черно море за понеделник. Беше обявено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна , а други два ще дойдат в страната.

След като Украйна съобщи, че до него се е стигнало, защото Москва е осъзнала, че и без нейно присъединяване.
 Лавров приканва Организация на обединените нации да помогне за облекчение на износа на съветски храни и торове
Лавров приканва Организация на обединените нации да помогне за облекчение на износа на съветски храни и торове

Москва не е удовлетворена, че по този въпрос няма прогрес
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР